Adli Antropoloji Yl. Prg. Nedir / Çalışma Alanları

Adli Antropoloji Yüksek Lisans Programı, antropoloji ve adli bilimlerin kesişiminde uzmanlaşmayı amaçlayan bir lisansüstü programdır. Bu program, öğrencilere insan iskelet sistemi ve fiziksel antropoloji konularında derinlemesine bir anlayış kazandırırken, adli süreçlerdeki rol ve sorumlulukları da vurgular.Adli Antropoloji Yüksek Lisans Programı'ndaki öğrenciler, insan iskelet sistemi üzerine yoğunlaşır ve antropolojik yöntemlerle iskelet kalıntılarını incelemeyi öğrenir. Bu incelemeler, kimlik tespiti, travma analizi, ölüm nedenlerinin belirlenmesi ve adli araştırmaların desteklenmesi gibi amaçlarla gerçekleştirilir. Öğrenciler, adli adli tıp kurumlarında ve laboratuvar ortamlarında pratik deneyimler kazanarak teorik bilgilerini uygulamaya dökerler.Mezunlar, adli antropologlar olarak çalışma fırsatlarına sahip olurlar.

Adli Antropoloji Yüksek Lisans Programı mezunları, adli tıp kurumları, adli laboratuvarlar, adli bilimler enstitüleri veya üniversitelerde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. Ölüm nedenlerinin belirlenmesi, travma analizi yapılması, kimlik tespiti ve adli soruşturmalara katkı sağlanması gibi konularda uzmanlaşmışlardır.Çalışma alanları açısından, Adli Antropoloji mezunları, adli süreçlerin bir parçası olarak adli otopsi yapma, iskelet kalıntılarının analizi, ceza davalarında uzman tanıklık yapma gibi görevleri yerine getirebilirler. Ayrıca, kayıp kişilerin kimlik tespiti, doğal veya insan kaynaklı felaketlerde toplu mezarların araştırılması ve insan hakları ihlalleri soruşturmalarında da önemli bir rol üstlenebilirler. Adli Antropoloji mezunları, araştırma, analiz ve raporlama becerileriyle adli süreçlere katkı sağlayarak adalet sisteminde önemli bir rol oynarlar.