Hakim Nedir / Ne İş Yapar / Maaşı Nedir?

Ne İş Yapar?

Hakimler, mahkemelerde yargılamalar yaparak hukuk düzeninin işleyişine katkıda bulunan kamu görevlileridir. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Hakimlik ve Savcılık Sınavı'nda başarılı olanlar, mesleğe başlayabilirler. Hakimlik mesleğinde yüksek bilgi ve adalet duygusu önemlidir.

Hakimler, kanunlara uygun bir şekilde davaları yönetirler ve hukuki kararlar verirler. Mahkeme duruşmalarını yönetir, kanıtları değerlendirir, hukuki gerekçeleri inceleyerek karar verirler. Hakimler, adaletin sağlanması ve toplum düzeninin korunması için çalışırlar.

Maaşı Nedir?

Hakimlerin maaşı, görev yaptığı yer ve dereceye göre değişiklik göstermektedir. Türkiye'deki hakimlerin ortalama maaşı 45.000 - 80.000 TL arasındadır. Ancak bu rakam, görev yaptığı yer, deneyim ve kıdemine göre değişiklik göstermektedir.