İhtiyat Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kelimenin Kökeni:
İhtiyat kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Ihtiyat" kelimesinden türetilmiştir ve "tedbir alma, dikkatli olma, özen" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla ihtiyat, dikkatli ve tedbirli davranmayı ifade eder.

Kelimenin Anlamı:
İhtiyat, bir eylemde bulunurken veya bir durumla karşılaşırken dikkatli ve tedbirli olma durumunu ifade eder. Bu, riskleri minimize etmek veya olası kötü sonuçları önlemek için alınan önlemleri içerir. İhtiyat, öngörü ve dikkat gerektiren bir tavırdır ve potansiyel tehlikelerle karşılaşıldığında sağduyulu bir yaklaşımı temsil eder. Bu durum, herhangi bir olumsuz durumun etkilerini en aza indirmek veya önlemek için önceden düşünülmüş stratejilerin uygulanmasını içerir.

Örnek Cümle:

• Sürücülerin trafikte ihtiyatlı olmaları, kazaları önlemeye yardımcı olur.
  • İş dünyasında, ihtiyatlı yatırımlar uzun vadeli başarı için önemlidir.