İstimlâk Kelime Anlamı Nedir? - TDK

"İstimlâk" kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre, "bir araziyi, üzerinde yapılmakta olan veya yapılacak olan bir kamu hizmetine elverişli duruma getirmek amacıyla kamulaştırma" anlamında kullanılan bir terimdir.

Bu kelime, genellikle hukuki ve bürokratik metinlerde, bir arazinin veya mülkün kamu yararı için resmi olarak kamulaştırılmasını ifade eder.

Örnek cümle:

"Belediye, yeni yol yapımı için bazı arazileri istimlâk etme kararı aldı."

Bu cümlede, "istimlâk etmek" ifadesi, belediyenin kamu yararı adına belirli arazileri kamulaştırması anlamında kullanılmıştır.