Mukteza Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Mukteza" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مقتضى" (muḳtaḍā) kelimesinden türetilmiştir.

Anlamı: "Mukteza" kelimesi, bir durumun veya koşulun gerektirdiği şeyi ifade eder.

Bu kelime, bir olayın veya durumun sonucunda ortaya çıkan zorunlu veya kaçınılmaz sonucu ifade etmek için kullanılır. Mukteza, bir eylemin veya olayın kaçınılmaz sonucunu anlatırken de kullanılır.

Örnek Cümle:

• Hava şartları kötü olduğu için uçuşlar iptal edildi, bu da seyahat planlarını değiştirme muktezasını doğurdu.
  • Otobüs kazası sonucunda yaralanan yolcular hemen hastaneye götürüldü, sağlık durumlarına dikkat etme muktezasıydı.
  • İşveren, çalışanların güvenliği için gerekli önlemleri almaktan sorumludur; bu, iş yeri kazalarını önleme muktezasıdır.