Cebir Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Cebir" kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Arapça kökenli olan "جَبَرَ" (jabara) fiilinden türetilmiştir.

Anlamı: "Cebire" kelimesi, bir şeyi zorla yapma veya zorlama anlamına gelir. Bu kelime, bir kişinin iradesine karşı gelerek veya onu zorlayarak bir eylemi gerçekleştirmeye çalışma durumunu ifade eder.

Aynı zamanda matematiksel bir terim olarak da kullanılır ve denklemleri çözmek veya bilinmeyenleri bulmak amacıyla kullanılan bir yöntemi ifade eder.

Örnek Cümle:

• Herhangi bir eylemi cebir etmek, kişisel özgürlüğün ihlali anlamına gelir ve genellikle yasa dışıdır.
  • Cebir edilen bir iş, kişinin iradesine aykırı olarak gerçekleştirilmiş bir eylemi tanımlar.