Paramedik / Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Nedir / Ne İş Yapar?

Paramedikler, acil tıbbi hizmetlerin önemli bir parçasıdır. Ambulanslarda, sağlık merkezlerinde ve hastanelerde çalışabilirler. Acil durumlarda hasta bakımı, tıbbi müdahaleler, yaşam destek ekipmanlarının kullanımı ve hastaların nakli gibi bir dizi görevi üstlenirler.

Paramediklerin işleri arasında, acil durum çağrılarına yanıt vermek, hastaları acil durum ekipmanları ile tedavi etmek, hastaların tıbbi geçmişini kaydetmek, ilaç tedavisi uygulamak, yaralanma ve hastalıkların nedenlerini belirlemek, hastaların acil tıbbi nakillerini yapmak gibi görevler yer alır.

Maaşı Nedir?

Paramediklerin maaşları, deneyimleri, çalıştıkları kurum ve çalıştıkları bölgeye göre değişebilir. Türkiye'de bir paramedikin ortalama aylık maaşı, 14.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sektörde çalışan paramedikler daha yüksek maaşlar alabilirler. Ayrıca, aldıkları eğitim, katıldıkları kurslar ve sertifikasyon programları gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.

Nasıl Olunur?

Paramedik olmak için Türkiye'de, üniversitelerin 2 yıllık İlk ve Acil Yardım Paramedik (ATT) Bölümünden mezun olmak zorunludur. Bu alanda eğitim alan bireyler, gerekli eğitim şartlarını tamamladıktan ve belirli kriterleri karşıladıktan sonra paramedik olarak çalışmak üzere ilgili kurumlara başvurabilirler. Üniversite mezunu olmayan kişiler bu mesleğe giremezler.

İlk Yardım Eğitimine Ulaşabilirsiniz: https://sertifika.subu.edu.tr/ilk-yardim-egitimi