Pâyitaht Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Pâyitaht" kelimesi Farsça kökenlidir. Farsça "pā" (پا) kelimesi "ayak" anlamına gelirken, "taht" (تخت) kelimesi ise "taht" veya "tahtın bulunduğu şehir" anlamına gelir.

Anlamı: "Pâyitaht," bir devletin veya imparatorluğun başkenti olarak kullanılan önemli bir şehri ifade eden bir terimdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul, payitaht olarak kabul edilmiştir.

Örnek Cümle: İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun yıllar boyunca payitahtı olarak hizmet verdi ve imparatorluğun yönetim merkezi oldu.