Pazarlama Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

Pazarlama bölümü, ürünlerin, hizmetlerin ve fikirlerin tüketiciye ulaştırılması için stratejiler geliştiren ve uygulayan bir işletme disiplinidir. Pazarlama bölümü öğrencileri, tüketici davranışlarını, pazarlama araştırmasını, marka yönetimini, reklamcılığı, satış yönetimini ve pazarlama stratejilerini öğrenirler.Pazarlama bölümü mezunları, birçok sektörde farklı pozisyonlarda çalışabilirler.

Özellikle ürünlerin ve hizmetlerin tüketiciye ulaştırılması için çalışan işletmelerde, pazarlama bölümü çok önemli bir rol oynar. Aşağıdaki gibi çalışma alanları bulunmaktadır:Pazarlama Yöneticisi: Ürün ve hizmetlerin pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, uygulanması ve takibi ile ilgili kararları alan kişilerdir.Marka Yöneticisi: Bir markanın yaratılması, geliştirilmesi, tanıtımı ve korunması ile ilgili çalışmaları yürüten kişilerdir.Reklam Yöneticisi: Reklam kampanyalarının planlanması ve yürütülmesinden sorumlu olan kişilerdir.Satış Temsilcisi: Ürünlerin ve hizmetlerin müşterilere satışını gerçekleştiren kişilerdir.Pazarlama Araştırmacısı: Pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve müşteri ihtiyaçlarının anlaşılması için araştırma yaparak veri toplayan ve analiz eden kişilerdir.Dijital Pazarlama Uzmanı: İnternet ve dijital platformlarda ürün ve hizmetlerin tanıtımı, reklamı ve satışının gerçekleştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapan kişilerdir.Pazarlama bölümü mezunları, tüm sektörlerdeki işletmelerde, reklam ajanslarında, medya şirketlerinde, pazarlama araştırma firmalarında ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler.