Talil Kelime Anlamı Nedir? - TDK

"Talil" kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "gerekçe gösterme, sebep gösterme" anlamlarına gelmektedir.

Bir önermeyi, düşünceyi veya iddiayı desteklemek, açıklamak ve doğrulamak için ileri sürülen nedenleri veya gerekçeleri belirtmek amacıyla kullanılan bir terimdir.

Örnek cümle:

"Hakim, verdiği hükmü talil etmek için kanıtları ve yasal maddeleri sıraladı."

Bu cümlede "talil etmek", hakimin hüküm verirken başvurduğu kanıtları ve yasal maddeleri gerekçe olarak göstermesi anlamında kullanılmıştır.