Vaveyla Kelime Anlamı Nedir? - TDK

"Vaveyla" kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçeye Arapçadan geçmiştir.

"Vaveyla" kelimesinin anlamı, "ağlama, figan, feryat" gibi üzüntü ve acı ifadeleriyle kullanılır.

Örnek cümleler:

• Mezarlıkta, yakınlarını kaybedenlerin vaveylaları yürekleri dağlar.
  • Acı bir haber alındığında, evden yükselen vaveylalar mahallede duyuldu.
  • Matem döneminde, her an vaveyla sesleri yükselir, gökyüzüne yankılanır.
  • Annenin vaveylaları, oğlunun kaybını kabullenmesinin zor olduğunu gösteriyordu.
  • Cenaze evinde, akrabaların vaveylaları, üzüntünün derinliğini gözler önüne seriyordu.

Bu örneklerde görüldüğü gibi, "vaveyla" kelimesi genellikle acı, üzüntü ve kayıp gibi durumlarda yapılan feryatları ifade etmek için kullanılır.