Mahdum Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "mahdum" kelimesinin anlamları şu şekildedir:

Evlat, oğul.
Öğrenci, talebe.

"Mahdum" kelimesi, genellikle daha çok eski Türkçede veya resmî, bürokratik ve hukukî dilde kullanılan bir terimdir ve bir kimsenin evlat veya çocuğunu ifade eder.

Ayrıca, bir öğretmenin veya hoca olarak tanınan bir kişinin öğrencisine veya talebesine atıfta bulunmak için de kullanılabilir. Bu bağlamda, "mahdum" terimi, eğitim ve öğretim sürecindeki ilişkilerde öğrenciyi veya öğrenci grubunu belirtmek için kullanılabilir.

Örnek cümleler:

• "Mahdumları, ona dünyadaki en büyük mutluluğu yaşatıyor."
  • "Hocanın mahdumu, ilimde onu geçmişti."

Bu cümlelerde "mahdum", birinci örnekte bir babanın çocuklarını, ikinci örnekte ise bir hocanın öğrencisini ifade etmek için kullanılmıştır.