Beylik Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Beylik" kelimesi Türkçe kökenli bir terimdir.

Anlamı: "Beylik," Türk ve Osmanlı tarihinde sıkça kullanılan bir terimdir. Bu terim, bir beyin yönetimi altındaki toprak parçasını veya bu toprakların yönetim biçimini ifade eder. Beylikler genellikle bağımsızlık veya daha büyük bir imparatorluğa tabi olma durumunda olabilirler. Bu terim aynı zamanda, beyin liderliğindeki küçük siyasi birimleri de tanımlayabilir.

Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş döneminde bağımsız veya bağımlı olarak varlıklarını sürdüren küçük siyasi birimlerdi.

Örnek Cümle:

• Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunda birçok beylik, Osmanlı Beyliği'nin egemenliği altına girmişti.
  • Anadolu'da Selçuklu Devleti'nin zayıflamasıyla birçok beylik bağımsızlığını ilan etti.