Tenkit Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Tenkit" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "تنقيص" (tanqīṣ) kelimesinden türetilmiştir.

Anlamı: "Tenkit" kelimesi, bir şeyin veya birinin davranışının eksikliklerini veya hatalarını belirtme amacıyla kullanılır ve genellikle eleştiri veya olumsuz bir değerlendirme anlamına gelir. Bu tür eleştiriler, bir eserin veya bir düşüncenin zayıf yönlerini belirlemek için yapılır ve gelişme veya düzeltme amacı taşır.

Tenkit, bir eserin veya bir düşüncenin zayıf yönlerini belirlemek ve eleştirmek için kullanıldığında, gelişme veya düzeltme amacı taşıyabilir. Eleştiri, bir şeyin olumlu ve olumsuz yönlerini dengeli bir şekilde değerlendirirken, yapıcı geri bildirimlerle eserin veya düşüncenin kalitesini artırmayı hedefler.

Örnek Cümle:

• Eleştirmenler, romanın karakter gelişimi konusundaki eksiklikleri tenkit ettiler.
  • Sanatçının son sergisi, eleştirmenlerden olumsuz tenkitler aldı, ancak bazıları eserin yaratıcı yaklaşımını takdir etti.
  • Öğrenciler, öğretmenin ders planını eleştirmek yerine, yapıcı bir şekilde tenkitler sunmayı tercih etmelidirler.