Cevaz Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kelimenin Kökeni:
Cevaz kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "İcâze" kelimesinden türetilmiştir ve "izin verme, müsaade etme" anlamına gelir. Türkçe'de kullanıldığında, bir şeyi yapma veya kullanma hakkının izinle verildiğini ifade eder.

Kelimenin Anlamı:
Cevaz, bir eylemi veya davranışı yapma hakkının başkasından izinle alındığını gösteren bir terimdir. İzin, onay veya müsaade anlamına gelir.

Örnek Cümle:

• Fabrika sahibi, çalışanlarına hafta sonu izni vermek için önceden cevaz verdi.
  • Eğitmen, öğrencilere sınıfta cep telefonu kullanma cevazı vermedi.