Çevre Mühendisliği Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

Çevre Mühendisliği Bölümü, insan faaliyetlerinin neden olduğu çevre sorunlarına çözüm üreten mühendislerin yetiştirildiği bir lisans programıdır. Bu bölümde öğrenciler, hava, su, toprak, gürültü ve atık yönetimi gibi çevre alanlarındaki sorunları ele alır ve çözümler üretirler. Çevre Mühendisliği Bölümü'nde verilen eğitim, öğrencilere çevre sorunlarının nedenleri, çevre kirliliği kontrolü, çevre yönetimi, atık yönetimi, atıksu arıtımı, hava kalitesi yönetimi, gürültü kontrolü, çevre etki değerlendirmesi, su kaynakları yönetimi, çevre kanunları ve yönetmelikleri, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi konularda temel bilgiler verir. Ayrıca, bu bölümde eğitim alan öğrenciler, çevresel etki değerlendirme raporları hazırlama, atık su arıtım tesisi ve diğer çevre projelerinin tasarımı ve yönetimi gibi konularda da becerilerini geliştirirler.

Çalışma Alanları

Çevre Mühendisliği mezunları, kamu veya özel sektörde, çevre ve atık yönetimi, su ve hava kalitesi kontrolü, çevre etki değerlendirmesi, atık su arıtımı, doğal kaynak yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi konularda çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Ayrıca, serbest mühendis olarak da çalışabilirler.