Sermaye Piyasası Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

Sermaye Piyasası bölümü, finansal piyasalarda işlem gören menkul kıymetlerin ihraç edilmesi, alım-satımı ve fiyatlaması konularında eğitim veren bir bölümdür. Bu bölümde öğrenciler, sermaye piyasası mevzuatı, finansal analiz, yatırım yönetimi, portföy yönetimi, risk yönetimi ve benzeri konularda dersler alırlar.Sermaye Piyasası mezunları, finansal kurumlar ve diğer şirketlerde çalışabilirler. Bu alanlarda, yatırım bankaları, menkul kıymetler şirketleri, sigorta şirketleri, bireysel yatırım danışmanları, portföy yönetimi şirketleri, risk yönetimi firmaları ve benzeri kurumlar yer alabilir.

Sermaye Piyasası mezunları, yatırım bankalarında, menkul kıymetler şirketlerinde ve benzeri kurumlarda çalışarak, şirketlere sermaye sağlama, özelleştirme, füzyon ve satın alma işlemleri gibi faaliyetlerde bulunabilirler. Ayrıca, yatırımcılara yatırım fırsatları sunmak, risk yönetimi ve portföy yönetimi hizmetleri sağlamak gibi görevleri de üstlenebilirler.Sermaye Piyasası mezunları, finansal analiz yaparak, yatırım araçlarının performansını ölçebilirler. Bu analizler, hisse senetleri, tahviller, vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi finansal araçların değerlerinin tahmin edilmesini, risklerin ölçülmesini ve yatırım fırsatlarının belirlenmesini sağlar.

Sermaye Piyasası mezunları, portföy yönetimi şirketlerinde çalışarak, müşterilerin yatırım hedefleri doğrultusunda portföy yönetimi hizmetleri sağlayabilirler. Bu hizmetler, portföy oluşturma, risk yönetimi, getiri optimizasyonu ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi alanları kapsar.Sermaye Piyasası mezunları, risk yönetimi firmalarında çalışarak, finansal risklerin ölçülmesi, kontrol edilmesi ve yönetilmesi konularında hizmet verebilirler. Bu alanda, kredi riski, piyasa riski, operasyonel risk, likidite riski ve diğer benzeri riskleri yönetmek için çalışabilirler.