İş Sağlığı Ve Güvenliği Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü, çalışma ortamlarında işçi sağlığını ve güvenliğini korumayı amaçlayan bir disiplindir. Bu bölüm, işyerlerinde meydana gelebilecek tehlikeleri önceden tespit ederek bu tehlikelerin ortadan kaldırılması veya en aza indirgenmesi için çalışmalar yürütür.İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünde çalışanlar, işyerlerindeki riskleri değerlendirir, güvenlik politikaları ve prosedürleri geliştirir, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için çalışanları eğitir ve işyerindeki çalışma ortamını denetler. Ayrıca, işyerindeki çeşitli risk faktörlerinin (gürültü, kimyasallar, radyasyon vb.) etkilerini ölçmek, çalışanların sağlık durumunu izlemek ve işyerindeki güvenlik ve sağlık konularında yasal mevzuatlara uygunluğu sağlamak gibi görevleri de bulunmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü, işyerlerinde, üretim tesislerinde, kamu ve özel sektör kuruluşlarında, kamu hizmetlerinde, hastanelerde, eğitim kurumlarında, inşaat şirketlerinde, araştırma ve geliştirme merkezlerinde, danışmanlık firmalarında vb. birçok alanda çalışma imkanı sağlamaktadır. Ayrıca, iş güvenliği denetçisi, işyeri hekimi, işyeri hemşiresi, iş güvenliği uzmanı, çevre sağlığı uzmanı, sağlık ve güvenlik koordinatörü vb. gibi çeşitli pozisyonlarda çalışma imkanı bulunmaktadır.