İzzetinefis Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni:
"İzzetinefis" kelimesi Arapça kökenli olup, Türkçe'ye Arapçadan geçmiştir. "عزة النفس" (‘izza al-nafs) ifadesinden türetilmiştir. "عزة" (‘izza) "onur, şeref" ve "النفس" (al-nafs) "ruh, nefis" anlamına gelir.

Anlamı:
"İzzetinefis", kişinin kendi onurunu ve şerefini koruma, kendini yüceltme eğiliminde olması anlamında kullanılır. Bu kelime, genellikle bireyin kendine olan saygısını ifade eder.

Örnek Cümle:

• "Onun için en önemli şey, ailesinin izzetinefisini korumaktı."
  • "İzzetinefisine düşkün biri olarak, asla aşağılanmamak için elinden geleni yapıyordu."