Müfettiş Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kelimenin Kökeni:
Müfettiş kelimesi Fransızca kökenli bir kelime olup "inspecteur" kelimesinden Türkçeye geçmiştir.

İtalyanca ve ardından Fransızca olan bu kelime, "inceleyen, denetleyen" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla müfettiş, özellikle devlet, kurum veya şirketlerde denetim ve inceleme görevlerini yerine getiren yetkili kişiyi ifade eder.

Kelimenin Anlamı:
Müfettiş, çeşitli alanlarda (örneğin eğitim, maliye, iş sağlığı gibi) inceleme ve denetim yapmakla görevli olan bir uzmandır.

Müfettişler, kurumların veya organizasyonların yasalara, politikalara veya standartlara uygunluğunu değerlendirirler.

Örnek Cümle:

• Mali müfettiş, şirketin finansal kayıtlarını inceleyerek olası usulsüzlükleri tespit etti.
  • Eğitim müfettişi, okullardaki öğretim kalitesini değerlendirmek için saha çalışmaları yapıyor.