Mukabele Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "mukabele" kelimesinin anlamları şu şekildedir:

Karşılıklı olma durumu.
Karşılık, cevap.
(Din) Ramazan ayında Kur’an okuma.

Örnek cümleler:

• "Mukabele etmek, duruma karşılık vermek anlamında kullanılır."
  • "Ramazan ayında camilerde mukabele okunur."

Bu cümlelerde "mukabele", birinci cümlede genel anlamıyla karşılık vermek anlamında kullanılmıştır. İkinci cümlede ise Ramazan ayında yapılan Kur’an okuma pratiğine atıfta bulunarak kullanılmıştır. Mukabele, bu bağlamda, Kur'an'ı belirli bir düzen içinde okuyarak ve ezberleyerek gerçekleştirilen dini bir uygulamayı ifade eder.