Petrol Ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Nedir / Ne İş Yapar

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü, petrol ve doğalgazın keşfi, çıkarılması, işlenmesi, depolanması ve taşınması ile ilgili disiplinlerarası bir mühendislik dalıdır. Bu alanda öğrenciler, yer bilimi, sondaj teknikleri, üretim süreçleri, petrol kimyası, jeoloji ve endüstri ekonomisi gibi konuları öğrenirler. Petrol ve doğalgaz mühendisleri, enerji sektöründe stratejik kararlar alarak kaynakların çıkarılmasını ve işlenmesini yönetirler. Ayrıca, petrol ve doğalgaz endüstrisinde kullanılan ekipmanların tasarımı ve üretim sürecinin yönetimi de yine onların sorumlulukları arasındadır.

Bu mühendislik dalını tercih edenler, petrol ve doğalgaz şirketlerinde, enerji üreticisi firmalarda, petrol arama ve sondaj şirketlerinde, ekipman imalatçıları veya devlet kurumlarında iş bulabilirler. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde de aktif rol alabilirler. Genellikle sahada çalışırlar ve petrol ve doğalgaz kaynaklarını yönetmek için farklı coğrafi bölgelerde ve değişik koşullarda görev yaparlar. Bu nedenle, petrol ve doğalgaz mühendisleri sıklıkla seyahat eder ve saha çalışmalarında uzun süreler harcarlar.