"Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tehlikeli Atık Toplayıcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi", sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tehlikeli atıkların toplanması, taşınması ve uygun şekilde bertaraf edilmesi konusunda gerekli bilgi, beceri ve yetenekleri belgeleyen resmi bir sertifikadır. Türkiye'de mesleki yeterlilik belgesi sistemini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerinden yürütülmektedir.

Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tehlikeli atıklar; kullanılmış şırıngalar, enfekte olmuş malzemeler, kesici ve delici aletler, laboratuvar atıkları, radyoaktif atıklar gibi birçok farklı maddeyi içerebilir. Bu tür atıkların toplanması ve taşınması sırasında, hem toplayıcıların güvenliği hem de çevrenin korunması için özel bilgi ve becerilere ihtiyaç vardır.

"Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tehlikeli Atık Toplayıcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni alabilmek için:

Tehlikeli atıkların tanımı, sınıflandırılması ve özelliklerini bilmek,
Tehlikeli atıkların toplanması ve taşınması sırasında kullanılan araç ve gereçleri tanımak,
İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun çalışabilme yeteneği,
Tehlikeli atıkların bertarafı ve geri dönüşümü konusundaki yöntemleri bilmek,
Kaza anında ne yapılması gerektiğini bilmek,
Atıkların sızdırma, dökülme ve kırılma gibi durumlarda nasıl müdahale edileceğini bilmek gibi yetkinliklere sahip olunması gerekmektedir.
Bu belgeye sahip olabilmek için belirlenen yeterlilik standartlarına uygun eğitim almak ve bu eğitim sonucunda kazanılan bilgi ve becerileri belgelendirmek üzere sınav ve değerlendirmelere tabi tutulmak gerekmektedir.

Türkiye'de bu belgeye nasıl ulaşabileceğiniz, hangi eğitim kurumları veya sınav merkezleri aracılığıyla bu belgeye sahip olabileceğiniz ve diğer detaylar hakkında bilgi almak için MYK'nın resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.