Üftade Kelime Anlamı Nedir? - TDK

"Üftade" kelimesi, Türkçe'de "düşkün, muhtaç ve zavallı" anlamlarında da kullanılan, Farsça kökenli bir kelimedir.

Bu anlamıyla, bir kimseyi veya durumu ifade ederken, mağdur, zor durumda veya sefil bir halde olmaya vurgu yapmak için kullanılır.

Örnek cümle:

"Yıllarca süren savaşın ardından, üftade durumda kalan halk, yardım bekliyordu."

Bu örnekte "üftade", savaşın olumsuz etkileri sonucu zor durumda kalan ve yardıma muhtaç insanları tanımlamak için kullanılmıştır.