Yeminli Mali Müşavir / Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Ne İş Yapar?

Yeminli Mali Müşavir (YMM), genellikle muhasebe, vergi, finans, işletme ve yönetim alanlarında uzmanlaşmış bir danışmandır. YMM'ler, finansal kayıtları inceleyerek işletmelerin mali durumlarını değerlendirir ve müşterilerine finansal ve vergi planlama konularında danışmanlık hizmeti verirler. Ayrıca, müşterilerinin vergi beyannamelerini hazırlar, mali raporlarını oluşturur ve işletme sahiplerine finansal stratejiler önerir.

YMM'lerin görevleri arasında ayrıca, işletmelerin mali verilerini doğru ve zamanında bir şekilde tutmalarını sağlamak, işletme sahiplerine finansal kararlar almalarında yardımcı olmak, vergi mevzuatına uygunluğu sağlamak ve denetimler sırasında gerekli belgeleri hazırlamak da yer alır.

Maaşı Nedir?

YMM'lerin maaşları, deneyimleri ve çalıştıkları kurumlara bağlı olarak değişebilir. Türkiye'de, yeni mezun bir YMM'nin başlangıç maaşı genellikle ortalama 46.000 - 132.000 TL arasındadır. Deneyimli bir YMM'nin ise maaşı, 150.000 TL'ye kadar çıkabilir. Ancak, bu rakamlar değişkenlik gösterir ve farklı şirketlerde, sektörlerde ve şehirlerde çalışan YMM'lerin maaşları farklılık gösterebilir.