Anestezi Teknikeri / Kaç Saat Çalışır? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Anestezi Teknikeri Kimdir?

Anestezi teknikeri, ameliyat sürecinde anestezi uzmanlarına yardımcı olarak hastaların anestezi uygulamalarını yöneten sağlık profesyonelidir. Bu süreçte, ameliyat öncesi hazırlık, ameliyat sırasında destek sağlama ve ameliyat sonrası bakım gibi görevleri üstlenirler.

Anestezi Teknikeri Nasıl Olunur?

Anestezi teknikeri olabilmek için, üniversitelerin Anestezi önlisans programından mezun olmak şarttır. Bu iki yıllık eğitim programını tamamlayanlar, özel sektörde çalışmak için ilgili alanda faaliyet gösteren firmalara başvurabilirler. Kamu sektöründe çalışmak isteyenler ise, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) katılarak gerekli puanı almalıdırlar.

Görev ve sorumlulukları şunlardır:

• Ameliyat öncesi hazırlık: Anestezi teknikeri, ameliyat öncesi hastaların anestezi sürecine hazırlanmalarına yardımcı olur. Bu süreç, hastaların tıbbi geçmişlerini incelemeyi ve anestezi ile ilgili riskleri değerlendirmeyi içerebilir.
  • Anestezi ekipmanının hazırlanması: Anestezi teknikeri, ameliyat sırasında kullanılacak anestezi ekipmanlarını hazırlar ve kontrollerini yapar. Bu, anestezi cihazlarının ve ilaçların doğru bir şekilde çalıştığından emin olmayı içerir.
  • Anestezi uygulamasına destek: Anestezi teknikeri, anestezi uzmanı hekimin direktifleri doğrultusunda anestezi uygulamasına yardımcı olur. Bu, hastalara ilaçlarını verme, vital belirtilerini izleme ve hastaların konforunu sağlama gibi görevleri içerebilir.
  • Ameliyat sonrası bakım: Anestezi teknikeri, ameliyat sonrasında hastaların anesteziden uyandırılmasına ve ameliyat sonrası bakımına yardımcı olur. Bu süreç, hastaların ağrılarını kontrol etme ve komplikasyonları önleme gibi görevleri içerebilir.

Anestezi Teknikeri Kaç Saat Çalışır?

Anestezi teknikerlerinin çalışma saatleri, çalıştıkları kuruma ve ameliyat programına bağlı olarak değişebilir. Genellikle haftada 40 saat çalışırlar, ancak nöbetler ve acil durumlar nedeniyle fazla mesai yapmaları gerekebilir.

Anestezi Teknikeri Maaşı?

Türkiye'de anestezi teknikeri maaşları, deneyime, çalıştıkları kuruma ve coğrafi konuma göre değişiklik gösterebilir. Başlangıç düzeyindeki bir anestezi teknikeri, ortalama olarak 12.500-17.500 TL arasında maaş alabilirken, deneyimli anestezi teknikerleri ve özel hastanelerde çalışanlar daha yüksek maaşlar alabilirler. Bu rakamlar kesin değildir ve farklı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.