Dergâh Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kelimenin Kökeni:
Dergâh kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Dârü'l-hikme" kelimesinden türetilmiştir ve "bilgelik yuvası, manevi okul, tekke" anlamına gelir.

Dergâh, İslam kültüründe tasavvufi öğreti ve manevi eğitim veren yerler için kullanılan bir terimdir.

Kelimenin Anlamı:
Dergâh, İslam tasavvuf geleneği içinde manevi eğitim ve öğreti verilen bir mekanı veya kurumu ifade eder.

Sufilerin dini pratiklerini gerçekleştirdikleri ve manevi ilerleme arayışında oldukları yerlerdir.

Örnek Cümle:

• Sufi şairler, manevi deneyimlerini ve öğretilerini dergâhlarda aktarırlardı.
  • Bu dergâh, öğrencilere hem İslam öğretilerini hem de manevi yolculuklarını öğretir.