Divane Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni:
"Divane" kelimesi Farsça kökenlidir. "دیوانه" (divāne) Farsça'da "akıl hastası, deli" anlamında kullanılır.

Anlamı:
"Divane", genellikle aşk veya tutkuyla dolup taşan, normal davranışlardan sapmış bir şekilde davranan veya düşünen anlamında kullanılır. Bu kelime, aşkın getirdiği yoğun duyguların etkisiyle mantıksız veya dengesiz davranışları ifade etmek için kullanılır. Aynı zamanda "divane", aşık olan kişiyi veya aşkın etkisinde olan birini de ifade edebilir. Bu terim, aşkın yoğunluğunu ve derinliğini vurgulamak için kullanılırken, bazen de olumsuz davranışları veya mantıksız hareketleri tanımlamak için kullanılabilir.

Örnek Cümle:

• "Aşkının etkisiyle, deli gibi divane bir hal aldı."
  • "Divane aşıkların hikayeleri, edebiyat ve şiir dünyasında sıkça anlatılır."