Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Önlisans Prg. Ne İş Yapar ?

Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Önlisans Programı, öğrencilere kümes hayvanları yetiştiriciliği konusunda teorik ve pratik bilgileri sunmayı amaçlayan bir eğitim programıdır. Bu program genellikle tarım, veterinerlik veya hayvancılık alanında eğitim veren üniversitelerde sunulur.

Bu programda öğrencilere kümes hayvanları yetiştirme teknikleri, ırkların seçimi, beslenme, hijyen, hastalık önleme ve tedavisi, üreme ve üretim yönetimi gibi konular öğretilir. Ayrıca, işletme yönetimi, pazarlama, finans ve muhasebe gibi işletme becerileri de kazandırılır.

Kümes hayvanları yetiştiriciliği önlisans programını tamamlayan bir kişi, aşağıdaki alanlarda çalışabilir:

1. Kümes Hayvanları İşletmeleri: Yumurta, tavuk eti veya hindi eti üreten işletmelerde yetiştirici olarak çalışabilirler. Bu işletmelerde hayvanların beslenmesi, sağlığının kontrolü, üretim planlaması ve işletme yönetimi gibi görevleri üstlenebilirler.
  2. Üretim ve Satış Firmaları: Kümes hayvanları yetiştirme ekipmanları, yem ve ilaç gibi malzemelerin üretim ve satışını yapan firmalarda teknik danışman, satış temsilcisi veya üretim yöneticisi olarak çalışabilirler.
  3. Veterinerlik Klinikleri: Kümes hayvanlarına yönelik veterinerlik hizmeti sunan kliniklerde veteriner hekim yardımcısı olarak çalışabilirler. Hastalık teşhisi, tedavisi ve aşılama gibi veterinerlik işlemlerine yardımcı olabilirler.
  4. Tarım İşletmeleri: Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde, kümes hayvanları yetiştiriciliği ile ilgili görevlerde çalışabilirler. Bu işletmelerde tarım danışmanı, üretim yöneticisi veya işletme yöneticisi olarak görev alabilirler.
  5. Araştırma ve Geliştirme: Üniversitelerde veya araştırma enstitülerinde kümes hayvanları yetiştiriciliği alanında araştırma yapabilirler. Yeni yetiştirme teknikleri, yem formulasyonu veya hastalık önleme yöntemleri gibi konularda çalışabilirler.

Bu program mezunları, kümes hayvanları yetiştiriciliği sektöründe kariyer yapma ve hayvansal üretimde verimliliği artırma konusunda önemli bir rol oynayabilirler.