Mali Yıl Nedir Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?

Mali yıl (veya mali dönem), bir organizasyonun veya bir devletin finansal faaliyetlerinin izlendiği bir zaman dilimini ifade eder. Mali yılın başlangıç ve bitiş tarihleri, organizasyon veya devletin politikalarına ve belirlediği takvime bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle iki yaygın kullanılan mali yıl tipi bulunur:

Takvim Yılı: Takvim yılı, 1 Ocak ile 31 Aralık arasında süren bir mali yıldır. Bu, birçok ülkede ve işletmede yaygın olarak kullanılan bir mali yıl tipidir. 1 Ocak tarihi genellikle mali yılın başlangıcı olarak kabul edilir ve 31 Aralık tarihi mali yılın sonunu işaret eder.

Fiskal Yıl: Fiskal yıl, takvim yılına bağlı olmayan bir mali yıldır ve organizasyon veya devlet tarafından belirlenen tarihlerle başlar ve biter. Örneğin, ABD federal hükümeti, 1 Ekim tarihinde başlayan ve 30 Eylül tarihinde sona eren bir fiskal yıl kullanır. Bazı işletmeler ve organizasyonlar, farklı iş döngülerine veya sektörlere bağlı olarak farklı fiskal yıl tarihleri kullanabilirler.

Mali yılın başlangıç ve bitiş tarihleri, organizasyonun finansal raporlama gereksinimlerine, sektöre, yasal düzenlemelere ve hükümet politikalarına göre değişebilir. Bu nedenle, farklı organizasyonlar ve devletler farklı mali yıl tarihlerini benimseyebilirler. Mali yıl, organizasyonun finansal planlamasını ve raporlamasını kolaylaştırmak için kullanılır ve bu nedenle organizasyonun amaçlarına ve gereksinimlerine uygun bir şekilde belirlenir