Müçtehit Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Müçtehit" kelimesi Arapça kökenli bir terimdir. Arapça kökeni "c-h-t" (اجتهد) kökünden gelir.

Anlamı: "Müçtehit," İslam hukukunda veya fıkıh alanında dini hükümleri yorumlama ve yeni hükümler oluşturma yetkisine sahip olan bir kişiyi ifade eder. Müçtehitler, İslam hukukunu derinlemesine inceleyen ve farklı durumlara uygun hükümler çıkarabilen dini bilginlerdir.

Örnek Cümle:

• Bu müçtehit, günümüzdeki finansal işlemleri İslam hukukuna uygun bir şekilde düzenlemek için yeni bir fetva yayınladı.
  • Müçtehitler, İslam'ın çeşitli konulardaki hükümlerini yorumlayarak toplumsal ve bireysel sorunların çözümüne katkıda bulunurlar.