Felek Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Felek" kelimesi Arapça kökenli olup "f-l-k" kökünden türetilmiştir. Kök anlamı olarak "dönmek, çevirmek" anlamına gelir. Kelimenin bu kökten türetilmiş anlamı ise zamanın dönmesi, kaderin çevrilmesi, kozmosun hareketleri ve insan hayatının akışı ile ilgilidir.

Anlamı: "Felek" kelimesi, kader, yazgı veya zamanın akışı gibi büyük ve evrensel kavramları ifade etmek için sıkça kullanılır. Aynı zamanda, geleneksel Türk şiirinde ve edebiyatında da sıklıkla karşımıza çıkan bir terimdir. Bu kelime, hayatın değişkenliklerini, insanın karşılaştığı zorlukları ve yaşamın akışını anlatırken kullanılır.

Örnek Cümle:

• "Felek" kelimesi, insan hayatının dönüşü ve kaderin çevrilmesi anlamında kullanılır.
  • Şair, feleğe inat aşkının izinden gitmeye devam etti.
  • Onun hayatı, feleğin ona yazdığı gibi şekillendi.