Sâkî Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "sâkî" kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir ve "içki sunan veya içki veren kişi" anlamına gelir.

Genellikle şiirlerde veya edebiyat eserlerinde içki sunan veya içki veren kişiyi ifade etmek için kullanılan bir terimdir.

Ayrıca, "sâkî" kelimesi aynı zamanda içki sunma veya ikram etme görevini üstlenen kişinin sembolik veya kültürel bir figür olarak da kullanıldığı bazı geleneklerde de önemli bir rol oynayabilir.

Örnek cümleler:

• Şair, sâkîyi içki ikram eden ve sohbeti canlandıran bir figür olarak tasvir etti.
  • Divan edebiyatında sâkî genellikle aşk ve ayrılık temasının sembolü olarak kullanılır.
  • Sâkî, masanın başında bize içki sunarken, gecenin keyfini çıkardık.