Vâkıf Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Vâkıf" kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiş bir kelime olarak bilinir. Arapça kökenli olan "واقف" (wāqif) kelimesinden türetilmiştir.

"Wāqif" kelimesi, "bilen, haberdar olan, farkında olan" anlamlarına gelir ve köken itibariyle bir şeyi tam olarak anlayan veya üzerinde bilgi sahibi olan bir kişiyi ifade eder.

Anlamı: "Vâkıf" kelimesi, bir konu veya durum hakkında tam bilgi sahibi olan veya o konuda deneyim kazanmış bir kişiyi ifade eder.

Bu kişi, olayların veya konuların ayrıntılarını iyi bilir ve genellikle uzmanlık veya derin bilgi gerektiren bir konuyla ilgilenir.

Örnek Cümle:

• Hasan, tarih konusunda çok vâkıf bir öğretmendir ve öğrencilerine geçmişi ayrıntılı bir şekilde anlatır.
  • Hukuk alanında vâkıf olan avukat, karmaşık davaları çözme konusunda uzmandır.
  • Mahalledeki sorunları çözme konusunda vâkıf olan Ahmet, komşular arasındaki anlaşmazlıklara yardımcı oluyor.