Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Programı Nedir / Ne İş Yapar ?

Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Programı, öğrencilere ağız ve diş sağlığıyla ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlayan bir eğitim programıdır. Bu program, öğrencilere ağız ve diş sağlığının korunması, diş hastalıklarının tanı ve tedavisi, dental hijyen, diş röntgenleri gibi konularda bilgi ve uygulama becerilerini geliştirmeyi hedefler.

Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Programı kapsamında öğrencilere aşağıdaki konuları içeren dersler verilir:

1. Ağız ve Diş Anatomisi: Öğrencilere ağız yapısı, dişlerin anatomisi ve dişlerin görevleri hakkında detaylı bilgi sağlanır.

2. Ağız ve Diş Hastalıkları: Diş çürüğü, dişeti hastalıkları, periodontal hastalıklar gibi ağız ve diş sağlığını etkileyen hastalıkların tanı ve tedavisi incelenir.

3. Diş Hekimliği Malzemeleri ve Araçları: Diş hekimliğinde kullanılan malzemelerin özellikleri ve doğru kullanımı hakkında bilgi verilir.

4. Diş Röntgenleri: Diş röntgenlerinin çekimi, okunması ve teşhis için kullanılması konusunda eğitim verilir.

5. Dental Hijyen: Ağız ve diş sağlığını korumak için diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız bakım ürünleri gibi dental hijyen konuları ele alınır.

6. Diş Protezleri ve Ortodonti: Protezlerin hazırlanması, takılması ve bakımı ile ortodontik tedavi süreçleri hakkında bilgi sağlanır.

Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Programı mezunları, çeşitli çalışma alanlarında istihdam edilebilirler. İşte bu programı tamamlayan mezunların çalışabileceği bazı alanlar:

1. Özel Diş Klinikleri: Mezunlar, özel diş kliniklerinde diş hekimlerine asistanlık yapabilir ve hastaların tedavi süreçlerinde destek sağlayabilirler. Muayene hazırlığı, hasta kaydı tutma, diş hijyen hizmetleri gibi görevleri üstlenebilirler.

2. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri: Devlet hastaneleri veya sağlık merkezlerinde bulunan ağız ve diş sağlığı birimlerinde çalışabilirler. Diş hekimlerine yardımcı olabilir, hasta kaydı tutabilir ve diş hijyen hizmetlerini sunabilirler.

3. Diş Laboratuvarları: Diş protezlerinin hazırlanması ve bakımı konusunda diş teknisyenlerine destek sağlayabilirler. Protezlerin uygun ölçülerde hazırlanması, dişlerin uyumu ve estetiği konusunda kontrol sağlama gibi görevleri yerine getirebilirler.

4. Kamu Sağlık Kurumları: Ağız ve diş sağlığı birimlerinde çalışabilirler. Toplum sağlığını korumaya yönelik ağız ve diş sağlığı projelerine katılabilir, ağız ve diş sağlığı eğitimleri düzenleyebilirler.

5. Eğitim Kurumları: Meslek liselerinde veya sağlık eğitimi veren kurumlarda ağız ve diş sağlığı alanında öğretmenlik yapabilirler. Öğrencilere teorik ve pratik eğitimler vererek mesleki becerilerini aktarabilirler.

6. Diş Hekimliği Malzeme ve İlaç Şirketleri: Diş hekimliği malzemeleri ve ilaçları üreten veya satan şirketlerde satış, pazarlama veya teknik destek gibi görevleri üstlenebilirler.

Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Programı mezunları, çalıştıkları alanlarda diş hekimleri ve diğer sağlık profesyonellerine destek sağlarlar. Diş tedavisi süreçlerini takip eder, hasta kayıtlarını düzenler, hijyenik koşulları sağlar ve hasta eğitimi verirler. Ayrıca, ağız ve diş sağlığını korumak için toplumda farkındalık yaratma ve eğitim faaliyetlerine katılabilirler.

Bu çalışma alanlarının yanı sıra, Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Programı mezunları ileri düzeyde eğitim alarak diş teknisyeni, diş hijyenisti veya diş hekimi asistanı gibi mesleklerde de çalışma imkanına sahip olabilirler. Ön lisans eğitimlerini tamamlayan mezunlar, ilgili kurum ve kuruluşlarda ağız ve diş sağlığı alanında uzmanlaşarak kariyerlerini ilerletebilirler.