İçtihat Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "içtihat" kelimesinin anlamları şu şekildedir:

Bir konuda kişisel görüş belirtme, kanaat getirme.
Hukukta, hâkim veya müftünün, kanun, örf ve âdet, içtihatı birleştiren önceki kararlar ve seçkin hukukçuların görüşleri ışığında, bir olaya uygulanacak hukuk kuralını bulma çabası "içtihat" olarak adlandırılır.

Örnek cümleler:

"Farklı içtihatlar ortaya atılsa da, son kararı mahkeme verecektir."
"Hâkim, kanunlarda açıkça hüküm bulunmayan bir meselede kendi içtihadını kullanarak karar verdi."

Bu cümlelerde "içtihat" kelimesi, birincisinde bireysel görüş ifade etme anlamında, ikincisinde ise hâkimin hukuki bir meselede kendi değerlendirmesini yaparak karar vermesi anlamında kullanılmıştır.