İnternet ve Ağ Teknolojileri Önlisans Programı Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları?

İnternet ve Ağ Teknolojileri, bilgisayar ağları ve internet teknolojilerinin kurulumu, yönetimi ve güvenliğiyle ilgilenen bir alandır. İnternet ve Ağ Teknolojileri önlisans programı ise bu alanda temel bilgi ve becerilere sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bir eğitim programıdır.

İnternet ve Ağ Teknolojileri önlisans programı genellikle iki yıl süren bir eğitim programıdır ve ağ altyapısıyla ilgili temel bilgilerin öğretilmesi hedeflenir. Program kapsamında öğrencilere ağ kurulumu ve yapılandırması, ağ güvenliği, veritabanı yönetimi, ağ programlama, sunucu yönetimi gibi dersler verilir. Bu dersler aracılığıyla öğrenciler, ağların planlanması, yapılandırılması, bakımı ve güvenliğiyle ilgili temel becerileri kazanırlar.

İnternet ve Ağ Teknolojileri önlisans programı mezunları, bilgisayar ağı üzerinde çalışan sistemlerin yönetimi, ağ güvenliği önlemlerinin uygulanması ve sorun giderme gibi görevleri yerine getirebilirler. Bazı görevler arasında şunlar bulunabilir:

1. Ağ Yönetimi: Kurumsal ağ altyapılarının planlanması, yapılandırılması ve yönetimi.

2. Ağ Güvenliği: Ağlarda güvenlik açıklarını tespit etme, güvenlik politikaları oluşturma ve uygulama.

3. Veritabanı Yönetimi: Verilerin düzenli bir şekilde saklandığı ve erişilebildiği veritabanı sistemlerinin yönetimi.

4. Sistem Bakımı: Ağ sunucularının ve ağ cihazlarının bakımını yapma, güncellemeleri takip etme ve sorun giderme.

5. Teknik Destek: Kullanıcılara ağ sorunları konusunda teknik destek sağlama ve sorunları çözme.

İnternet ve Ağ Teknolojileri mezunları, telekomünikasyon şirketlerinde, bilişim teknolojileri departmanlarında, internet servis sağlayıcı firmalarda, ağ güvenliği şirketlerinde, bilgi teknolojileri danışmanlık firmalarında ve kamu kurumlarında istihdam edilebilirler. Ayrıca, kendi işlerini kurarak serbest çalışma imkanına da sahiptirler. Günümüzde artan dijitalleşme ve internet kullanımıyla birlikte, internet ve ağ teknolojileri uzmanlarına olan talep de sürekli olarak artmaktadır.