İş ve Uğraşı Terapisi Önlisans Programı Nedir / Ne İş Yapar

İş ve Uğraşı Terapisi Önlisans Programı, bireylerin sağlık ve rehabilitasyon süreçlerinde iş ve uğraşı aktivitelerinin kullanılmasını hedefleyen bir eğitim programıdır. Bu program, genellikle sağlık bilimleri veya sosyal hizmetler alanında eğitim veren üniversitelerin veya meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinde sunulur.

İş ve Uğraşı Terapisi Önlisans Programı'nda öğrencilere insan anatomisi ve fizyolojisi, psikoloji, terapötik iletişim, iş ve uğraşı aktiviteleri, hastalık ve sakatlık süreçleri, rehabilitasyon ilkeleri ve mesleki etik gibi konular öğretilir. Ayrıca, öğrencilere terapötik planlama, müdahale yöntemleri, grup çalışmaları ve hasta değerlendirmesi gibi beceriler de kazandırılır.

İş ve Uğraşı Terapisi Önlisans Programı mezunları, aşağıdaki alanlarda çalışabilir:

1. Sağlık Kurumları: Hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, psikiyatri klinikleri gibi sağlık kurumlarında çalışabilirler. İş ve uğraşı terapisi hizmetleri sunarak hastaların iyileşme süreçlerine destek olabilir, fonksiyonel yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olabilirler.

2. Özel Rehabilitasyon Merkezleri: Özel rehabilitasyon merkezlerinde, çocuklar ve yetişkinler için iş ve uğraşı terapisi hizmetleri verebilirler. Özgüvenin artırılması, motor becerilerin geliştirilmesi, duygusal ve sosyal uyumun desteklenmesi gibi amaçlarla çalışabilirler.

3. Engelli Bireylerin Eğitimi: Özel eğitim okullarında veya rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylere iş ve uğraşı terapisi hizmetleri sunabilirler. Engelli bireylerin bağımsızlıklarını artırmaya yönelik çalışmalar yapabilir, iş becerilerini geliştirmelerine destek olabilirler.

4. Yaşlı Bakımı: Yaşlı bakım merkezlerinde veya huzurevlerinde çalışabilirler. Yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve günlük aktivitelere katılımlarını desteklemek amacıyla iş ve uğraşı terapisi uygulayabilirler.
İş ve Uğraşı Terapisi Önlisans Programı mezunları, farklı yaş gruplarındaki bireylerin sağlık ve rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli çalışma alanlarında görev alabilirler. İş ve uğraşı aktivitelerini kullanarak bireylerin fonksiyonel yeteneklerini geliştirmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olurlar.