Meşrut Kelime Anlamı Nedir? - TDK

"Meşrut" kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre; anayasal kurallara, kanunlara uygun olan, kanuni, yasal anlamında kullanılan bir sıfattır.

Ayrıca, "meşrutiyet" kelimesinden türetilmiş olup, meşrutiyetin bulunduğu, anayasal ve yasal kuralların olduğu bir yönetim şeklini ifade eden bir terim olarak da kullanılmaktadır.

Örnek cümleler:

• Meşrut bir yönetim altında, halkın söz hakkı vardır ve yasalara saygı esastır.
  • Kanunlar, bir ülkede yaşayan her birey için meşrut kurallar olarak kabul edilir.
  • Meşrut bir şekilde hareket etmek, bireylerin ve toplumun huzur ve düzenini sağlar.
  • Bu cümlelerde "meşrut", yasal ve anayasal kurallara uygunluk anlamında kullanılmıştır.