Mukavele Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Mukavele" kelimesi Arapça kökenli bir terimdir. Arapça kökeni "kavâle" (كَوَالَ) kelimesinden gelir.

Anlamı: "Mukavele," iki veya daha fazla taraf arasında resmi bir anlaşmayı veya sözleşmeyi ifade eden bir terimdir. Mukavele, taraflar arasında belirli hakları ve yükümlülükleri belirleyen ve genellikle yazılı olarak düzenlenen bir anlaşmayı ifade eder. Bu anlaşma, taraflar arasındaki ilişkiyi ve taahhütleri düzenler ve anlaşmanın ihlali durumunda uygulanacak yasal sonuçları belirler.

Örnek Cümle:

• İşveren ve işçi arasında imzalanan mukavele, işçinin çalışma koşulları ve maaşı hakkında ayrıntılı bilgiler içerir.
  • Projeyi başarıyla tamamlamak için tüm taraflar arasında bir mukavele imzalandı ve herkes taahhütlerine sadık kalmak zorundadır.