Zımnî Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "zımnî" kelimesinin anlamları şu şekildedir:

Zımnen olan, dolaylı, üstü kapalı: "Zımnî bir suçlama."
(Hukukta) Bir sözleşme veya hüküm altında açıkça yazılı olmayan, ancak bunun gereği sayılan, bunun içinde bulunan: "Zımnî teminat."
"Zımnî" kelimesi genellikle bir şeyin açıkça belirtilmemiş, dolaylı veya ima yoluyla ifade edilmiş anlamında kullanılır.

Örnek cümleler:

• "Söyledikleri, onun suçlu olduğuna dair zımnî bir itiraf niteliğindeydi."
  • "Kira sözleşmesinde belirtilmese de, dairenin bakımı kiracıya ait bir zımnî yükümlülüktür."

Bu örnek cümlelerde "zımnî", birincisinde dolaylı bir suçlama veya itirafı, ikincisinde ise sözleşmede açıkça belirtilmeyen ancak varsayılan bir yükümlülüğü ifade etmek için kullanılmıştır.