Ahenk Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kelimenin Kökeni:
"Ahenk" kelimesi, Türkçe kökenli bir kelimedir ve kullanımı Türk dilinde oldukça eski dönemlere dayanır. "Ahenk" şeklinde de kullanılan bu kelime, Türkçenin zengin sözcük hazinesine ait bir örnektir.

Ahenk, "bir arada uyumlu olma, düzenlilik, uyum" anlamına gelir. Türk müziği terimlerinden biridir.

Kelimenin Anlamı:
Ahenk, bir bütünün içindeki parçaların veya öğelerin birbirleriyle uyumlu ve dengeli bir şekilde bir araya gelmesini ifade eder. Bu uyum ve düzen, genellikle estetik bir denge ve harmoni oluşturur. Ahenk, müzik, sanat, mimari, doğa ve insan ilişkileri gibi çeşitli alanlarda görülebilir ve algılanabilir.

Genellikle müzik, sanat, edebiyat ve estetik bağlamında kullanılır.

Örnek Cümle:

• Bu orkestra, enstrümanlar arasındaki mükemmel ahenkle büyüleyici bir performans sergiledi.
  • Şairin dizeleri, kelimelerin ahenkli bir şekilde bir araya geldiği güzel bir şiiri ifade ediyor.