Melez Kelime Anlamı Nedir? - TDK

Kökeni: "Melez" kelimesi, Yunanca kökenli bir kelimedir. Antik Yunanca kökenli "mḗlēs" (μῆλης) kelimesinden türetilmiştir.

Anlamı: "Melez" kelimesi, farklı tür veya ırklardan gelen bireylerin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan, karışık soydan olan canlıları ifade eder. Melezlik genellikle bitkiler, hayvanlar veya insanlar arasında olabilir. Melezler, iki farklı türe veya ırka ait özellikleri taşıyabilir ve bu nedenle genetik olarak karmaşık olabilirler. Melezlik, doğal olarak olabileceği gibi bilinçli olarak da elde edilebilir. Özellikle bitki yetiştiriciliği ve hayvan yetiştiriciliği gibi alanlarda melez türler, istenilen özellikleri bir araya getirme veya belirli karakteristikleri güçlendirme amacıyla üretilir.

Örnek Cümle:

• Bu köpek, iki farklı ırka ait ebeveynlerin çiftleşmesi sonucu melez bir cins köpektir.
  • Bu bitki, farklı türlerin melezi olarak yetiştirilmiş ve hem dayanıklılığı hem de estetik görünümü ile bilinir.
  • İnsanların genetik yapısı, farklı etnik gruplardan gelen melez bireyleri içerir ve bu nedenle genetik çeşitlilik gösterir.